logo

 

logotekst

Unavngivet

PICT0202 ny

ModStrøm i medvind

Det er ikke blæsten, der hentydes til, men år 2017´s æblehøst.

Det fynske kulturprojekt ModStrøm, der finder sted 8.-17. september, har en lille krølle på Høed Trinbrædt lørdag den 16. september, hvor Flemløse Voldtofte Landsbylaug, Assens Kommunes Æbkefestival, Glamsbjerg Lokalhistoriske Arkiv og Lilleskov Teglværk står sammen om et Popup projekt, der hedder: Selvsåede æbletræer mellem Flemløse Station og Høed Trinbræt. Og det er her 2017´s æblehøst kommer ind.

Brugere af Assensbanen (og vel alle jernbaner) havde for vane at smide æbleskrog ud i banerabatten, og her ville en lille del af kernerne udvikle sig, og hvis spirerne fik ro, vand og sol, kunne de udvikle sig til æbletræer. Arbejdsgruppen satsede på, at der ville være 10 træer på den 2,5 km lange strækning. Ved første gennemgang blev der registreret 11 træer, men en nøjere granskning har fået tallet op i hvert fald 14. En gennemgang af træerne melder om fin frugtsætning. Måske gemmer der sig i disse æbler frugter af overraskende kvalitet – nok ikke en ny Ingrid Marie – men hvem ved?

På Høed Trinbræt den 16. september mellem kl. 13-17 inviteres publikum til at vurdere æblerne, så der kan udvælges sorter til podning. Der sker meget mere på Høed Trinbræt den dag, og det absolutte højdepunkt bliver besøg af hovedprojektet Livsnerve, der med en karavane af ildsprudende skinnecykler, minder os om fortiden, hvor Assens Tommerup banes betydning for beboerne i Høed og Deslettes åbning til den store verden for en stund genoplives. Der vil blive mulighed for at bage æblepandekager, få serveret æblesnitter og –kage med lidt at drikke til. Og ikke mindst fortælles trinbrættets historie, eller holdepladsens historie, for det hed stedet i folkemunde.

Der er til Livsnerve komponeret en lille jingle, som vil blande sig i naturens lydgalleri.

Den 31, juli inspicerede arbejsgruppen trinbrættet og nogle af æbletræerne. De måtte konstatere, at alt er fineste orden. Kaj Andersen, nærmeste nabo, har slået græsset og fældet en uønsket tjørn, og frugtsætningen på de 4 nærmeste træer må betragtes som tilfredsstillende – mange, men små og med fin farve.

For arbejdsgruppen

Ingemann Jensen

PICT0206